Ves al contingut principal

Plantes d’ací: BesneulaAquests dies de primavera no cal anar molt lluny per a trobar-nos amb les besneules, i de segur que ens criden l’atenció les seues flors, blaves en l’aferragós o besneula blava  (Cynoglossum creticum) i d’un roig vinós la besneula o llengua de gos (Cynoglossum cheirifolium). La forma de les fulles, pareguda a la llengua que trauen els gossos per a refrescar-se, ha donat nom al gènere d’aquestes dos plantes, doncs això és el que significa el nom genèric “Cynoglossum”: llengua de gos.  


Una germana d’aquestes que es cria pel nord, la Cynoglossum officinale, ha sigut cultivada per les seues propietats medicinals, molt estudiades en farmàcia, però hui en dia només s’empra en homeopatia. Les dues espècies que tinguem ací no han sigut objecte de cap estudi a fons però sabem que les llavors contenen un alcaloide, la cinoglosina, que es capaç de paralitzar el sistema nerviós, que tenen propietats antiespasmòdiques, narcòtiques, emol·lients i cicatritzants, aplicant les fulles picades sobre les ferides.
Però encara que no tingueren cap aplicació ni propietat podem passar una bona estona gaudint de la meravella d’aquestes flors i de la geometria perfecta dels seus fruits.

Comentaris

 1. Hola Manel, jo volia preguntar-te per un altra planta: la estevia o stevia, no se el seu nom cert. Si et podria conrrear a Vallà, en maceta xicoteta o necessita més profunditat a les arrels, o simplement en el marge del bancal perquè no necessita més aigua que la que poca que plou ací.
  Tb saber com aprofitar eixes propietats com a edulcorant.

  ResponElimina
 2. L’estèvia (Cavanilles li va posar eixe nom en honor del botànic valencià Pere Jaume Esteve) és una planta tropical que no conec massa be, però a internet hi ha molta informació perquè es presenta com la panacea (i jo soc home de poca fe).
  Pareix ser que en test va be perquè no arriba al metre d’alçada i les arrels són superficials i no requereixen molta profunditat. Potser hi haja problema en el tipus de terra que l’estèvia prefereix àcid i la majoria del terme és calcari, és a dir, bàsic. De tota manera la planta no produeix la mateixa quantitat d’esteviòsids i rabonòsids, els components que la fan edulcorant i medicianl, ací que en Paraguai, d’on és originària. L’estèvia paraguaiana conté fins a cinc vegades més que la que podem criar ací.
  La producció d'edulcorant no és fàcil, es fa per processos industrials (pot veure-ho ací: http://youtu.be/OPGW84n5Hy0 o llegir-ho ací: http://www.biostevia.com/pdf/procesos_producion.pdf

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- L'escrius anònimament. Escriu el teu nom o busca't un pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.

Altres entrades populars

Jota de Quintos de Vallada

Us envie aquesta entrada del blog de Pep Gimeno "Botifarra" on apareix el video de la versió que ha fet Pep al darrer disc sobre la Jota de quintos de Vallada, fusionant-la amb la de Canals, el que fa que varie l'entonació, però es reconeixen les cobles.
El comentari que han deixat tampoc te desperdici, perquè al concert de Llíria es veu que també hi havien vallaïns.

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/152322

Crec que encara que ja no hi hagen quintos, s'hauria de mantindre el costum de cantar-la, la comissió de festes, per exemple, podria fer-ho, la finalitat era molt loable i justa, replegar diners per fer-se una paella, que més voleu!!! i d'altra banda mantindre la riquesa cultural local.
Cas semblant podria passar amb les nostres danses, que enguany ja van tindre més participació popular.
Si voleu saber més sobre aquest artista, pugueu visitar:
http://es.wikipedia.org/wiki/Pep_Gimeno_Botifarra http://www.pepebotifarra.com/

Venim d'un silenci que ara romprem: diguem NO!

El dissabte 24 de març, a les 12 hores, davant de l'Ajuntament de Vallada, els valladins hem convocat espontàniament una concentració de protesta per la situació creada arran del trencament unilateral del pacte de govern per part del Grup Municipal Independent de Vicent Perales i Agustín López i el nou pacte subscrit amb el Partit Popular, amb els precedents i les circumstàncies i condicions que tot el poble coneix. La convocatòria de la protesta és popular, ciutadana i anònima, per a expressar un malestar i una indignació general i un clamor col·lectiu. És una convocatòria oberta, plural i de tots, sense sigles, logotips ni etiquetes. És una convocatòria que s'obri a les persones, entitats, associacions i partits polítics que hi vulguen donar suport i adherir-se. A partir d'este moment, els valladins i les valladines, individualment o com a entitats i organitzacions, poden donar el seu suport a la iniciativa i comunicar ací la seua assistència a la convocatòria, per tal d…

Paco "Cansalà" i Pilar "La Perrona" es casen... 50 anys!