Ves al contingut principal

Plantes d’ací: Olivera


Diumenge de rams cobra un protagonisme important una planta que ha jugat un paper destacat en la història de la humanitat i ha sigut important als ritus religiosos de jueus i cristians, la olivera (Olea europaea L.), doncs d’olivera eren els rams que reberen a Jesús, d’olivera era la rameta que portava el colom per indicar que havia acabat el diluvi i de l’oli beneït dels seus fruits es fa us per al bateig, la confirmació o la unció de malalts.

Flors de l'olivera
Encara que resulte sorprenent, però, hi ha gent jove que no sap identificar una olivera. És el resultat d’una concepció de la cultura que ens allunya de saviesa acumulada per segles d’experiència, i també ens allunya de la natura de la qual, ens agrade o no, formem part inseparable. Per a la majoria, no obstant, l’olivera és ben coneguda, doncs acariciem les seues branques i ens agenollem als seus peus cada any, en una cerimònia de tradició secular, faça fred o calor, arreplegant el seu preat fruit.

Fa aproximadament 6.000 anys, durant el neolític, la varietat silvestre de l’olivera, el ullastre, va ser domesticat a l’actual Palestina, i des d’allí va començar l’expansió per tota la conca mediterrània. Els mercaders fenicis foren uns dels principals responsables de la difusió de l’olivera i foren ells qui la dugueren a la península, i les cultures ibèriques s’encarregaren d’empeltar els ullastres locals. El jaciment del Castellet de Castelló, corresponent a l’edat de bronze, alberga els indicis més antics d’olivera al País Valencià. Des d’aleshores les gents que habitaven aquestes terres han cultivat oliveres i negociat el seu oli amb fenicis, grecs, romans i musulmans, fins que foren expulsats de la seua terra.
Diuen els descendents dels moriscs expulsats de València el 1609 que si les famílies dels que van plantar les oliveres cullen tots els anys algunes olives conserven el dret a la propietat. Com que no podien vindre a collir-les, conten que van enviar els estornells, els quals bé que se les mengen, i en anar-se’n cap a l’Àfrica s’emporten tres olives cadascú, una en cada pota i una altra al bec, i moltes d’elles les deixen en arribar a les palmeres africanes i els descendents dels moriscs expulsats les arrepleguen.

Comentaris

Altres entrades populars

Jota de Quintos de Vallada

Us envie aquesta entrada del blog de Pep Gimeno "Botifarra" on apareix el video de la versió que ha fet Pep al darrer disc sobre la Jota de quintos de Vallada, fusionant-la amb la de Canals, el que fa que varie l'entonació, però es reconeixen les cobles.
El comentari que han deixat tampoc te desperdici, perquè al concert de Llíria es veu que també hi havien vallaïns.

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/152322

Crec que encara que ja no hi hagen quintos, s'hauria de mantindre el costum de cantar-la, la comissió de festes, per exemple, podria fer-ho, la finalitat era molt loable i justa, replegar diners per fer-se una paella, que més voleu!!! i d'altra banda mantindre la riquesa cultural local.
Cas semblant podria passar amb les nostres danses, que enguany ja van tindre més participació popular.
Si voleu saber més sobre aquest artista, pugueu visitar:
http://es.wikipedia.org/wiki/Pep_Gimeno_Botifarra http://www.pepebotifarra.com/

Venim d'un silenci que ara romprem: diguem NO!

El dissabte 24 de març, a les 12 hores, davant de l'Ajuntament de Vallada, els valladins hem convocat espontàniament una concentració de protesta per la situació creada arran del trencament unilateral del pacte de govern per part del Grup Municipal Independent de Vicent Perales i Agustín López i el nou pacte subscrit amb el Partit Popular, amb els precedents i les circumstàncies i condicions que tot el poble coneix. La convocatòria de la protesta és popular, ciutadana i anònima, per a expressar un malestar i una indignació general i un clamor col·lectiu. És una convocatòria oberta, plural i de tots, sense sigles, logotips ni etiquetes. És una convocatòria que s'obri a les persones, entitats, associacions i partits polítics que hi vulguen donar suport i adherir-se. A partir d'este moment, els valladins i les valladines, individualment o com a entitats i organitzacions, poden donar el seu suport a la iniciativa i comunicar ací la seua assistència a la convocatòria, per tal d…

Paco "Cansalà" i Pilar "La Perrona" es casen... 50 anys!