Ves al contingut principal

Ni de dretes ni d'esquerres (guia per a perplexes)


És un lloc comú per a molts començar un comentari dient que no són de dretes ni d'esquerres però..., i a continuació solten les seues opinions que, normalment, reprodueixen punt per punt la ideologia conservadora pàtria que, en aquest país, és anacrònica, rància, involucionista i retrògrada, i sempre amb olor a encens. 

La majoria ho fa sense adonar-se'n, doncs la llarga nit del franquisme ens va acostumar a viure com normal la seua anormalitat. Igual que la vista s'acomoda a la foscor o deixem de ser conscients del soroll excessiu si convivim molt de temps amb ell, els valors, costums i pràctiques del nacionalcatolicisme durant més de quaranta anys, va donar forma a l'espanyol apolític que pensa, actua i reprodueix els valors tradicionals de la dreta casolana.

La cosa és molt simple, però. La dreta política és conservadora, és l'encarregada de mantindre a la immensa majoria de la població al servei de la minúscula minoria dels poderosos de sempre, de l'antiga i la nova aristocràcia, dels rics empresaris i banquers. Per a la dreta la democràcia és una imposició. Per a manar no la necessiten, els sobra amb la força. Només la lluita contínua de les classes populars i la por a perdre-ho tot, com els va passar en Rússia, els ha fet demòcrates i els ha obligat a cedir una part de la riquesa que atresoraven per construir l'estat del benestar. Els valors de la dreta són, doncs, mantindre els privilegis, la desigualtat i la injustícia mitjançant el control ideològic (educació, costums i tradicions per l'església) o exercint la força bruta (policia i exèrcit).

L'esquerra és tot el contrari, busca el progrés de la humanitat, doncs naix a la cerca d'unes mínimes condicions materials de vida per a tots, de justícia i de dignitat humana. La política d'esquerres ha de ser honesta perquè no busca l'enriquiment individual sinó el repartiment just de la riquesa. Considera a totes les persones iguals en drets i obligacions, per la qual cosa no pot admetre lleis que afavorisquen uns en perjudici d'altres ni privilegis infundats. Per a l’esquerra l'educació i la sanitat a l'abast de tothom és imprescindible per garantir la igualtat d'oportunitats, i la llibertat d'expressió i d'associació són elements bàsics per exercir els drets ciutadans.

L'atzarosa història d'Espanya està farcida d'intents progressistes per abastir una societat instruïda, treballadora, lliure i amb drets polítics i socials, que han sigut ofegats de forma violenta per la força conservadora dels privilegis injusts.  La última vegada els va costar tres anys de guerra civil i quaranta anys de cruenta repressió de la que encara no ens hem recuperat del tot. Però la dreta no descansa. Després de més de trenta anys de democràcia, quan creiem consolidades les bases de l’estat de benestar i de la convivència pacífica, els “apolítics” que voten dreta han propiciat que tot el que de bo s'ha construït per la majoria de la ciutadania siga destruït (drets laborals, sanitat, educació, serveis socials...).

 Cal obrir els ulls, posar atenció i sortir de l'ensopiment. Ser de dretes o d'esquerres no és ser “hooligan” d'un partit o d'altre, és molt més, és tindre uns valors, una concepció del món, una visió de futur per a la societat i saber quin lloc ocupem en ella. Per això, des de l’esquerra, cal ser crítics amb les polítiques antisocials, vinguen del partit que vinguen.

 Cada vegada que opinem hauríem de mirar si som dels que manen o dels obligats a obeir,  i amb quins valors ens identifiquem: en els del individualisme egoista que busca perpetuar la desigualtat social i la injustícia dels privilegis o la vida del treball digne, la igualtat d’oportunitats i la justícia social. Cal ser coherent  i actuar en conseqüència perquè política és tot i no podem, encara que vulguem, estar al marge. No podem no ser de dretes ni d’esquerres. 

Iron Maiden

Comentaris

 1. Bon dia.

  Aquestos moros passats sopan en uns amics un dells deia el mateix que es refereix Iron "que la gent que diu que detres i esquerres són igual tenen tendència conservadora",
  Estant una estoneta parlant amb ell li se va notar la detència conservadora. Jo li deia que no eren el mateix dir que dretes que d'esquerres eren igual.
  I li vaig possar un eixemple prou clar. Li comentava que ho teniem a Vallada. L'exemple el tens ací, mira la Mª Jose que me tens que dir d'ella ? i me deia que era educà,molt amable en la gent, comprensiva,preocuapa per la gent del poble,molt culturalitzada etcc.
  I li pregunte i que tens que dir de l'altra part ? --Me diu: és tot el contrari mal educat, gens comprensiu....

  Vens a la rao, que tots no són igual ?

  Enhorabona Iron.

  ResponElimina
 2. Com molt bé dius Iron Maiden, això de "tots són iguals" té molt a vore amb la societat que va construir el franquisme, el propi Franco tenia a gala ser apolític!
  Pensar que la política és una cosa que fan uns altres, sempre per interesos inconfesables o susceptibles de ser corruptes, és dimitir de les nostres responsabilitats ciutadanes.
  La democràcia és molt més que posar a les urnes un vot, que ja és molt important i al nostre país encara massa gent se'n recordem quan no es podia fer. És tindre i exercir drets. I deures.
  La política no és una cosa que els polítics fan, tots i totes la fem, tots i totes podem fer-la (encara i espere que per sempre).
  No recorde a qui li he llegit no fa massa que la diferència entre l'esquerra i la dreta és que l'esquerra posa primer el que és global (de totes les persones, l'interés general) i després el que és més proper o personal (jo, la meua família, el meu poble). Tota una manera de mirar el mon i d'afrontar la vida.
  En époques tan incertes no ens podem permitir que es sacrifique el nostre incipient benestar a unes austeritats, que no serveixen per a reactivar, sinò que contrauen més encara l'economia i tan sols alimenten interesos que no coneguem i que no tenen res a vore amb l'interés general.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- L'escrius anònimament. Escriu el teu nom o busca't un pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.

Altres entrades populars

Jota de Quintos de Vallada

Us envie aquesta entrada del blog de Pep Gimeno "Botifarra" on apareix el video de la versió que ha fet Pep al darrer disc sobre la Jota de quintos de Vallada, fusionant-la amb la de Canals, el que fa que varie l'entonació, però es reconeixen les cobles.
El comentari que han deixat tampoc te desperdici, perquè al concert de Llíria es veu que també hi havien vallaïns.

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/152322

Crec que encara que ja no hi hagen quintos, s'hauria de mantindre el costum de cantar-la, la comissió de festes, per exemple, podria fer-ho, la finalitat era molt loable i justa, replegar diners per fer-se una paella, que més voleu!!! i d'altra banda mantindre la riquesa cultural local.
Cas semblant podria passar amb les nostres danses, que enguany ja van tindre més participació popular.
Si voleu saber més sobre aquest artista, pugueu visitar:
http://es.wikipedia.org/wiki/Pep_Gimeno_Botifarra http://www.pepebotifarra.com/

Venim d'un silenci que ara romprem: diguem NO!

El dissabte 24 de març, a les 12 hores, davant de l'Ajuntament de Vallada, els valladins hem convocat espontàniament una concentració de protesta per la situació creada arran del trencament unilateral del pacte de govern per part del Grup Municipal Independent de Vicent Perales i Agustín López i el nou pacte subscrit amb el Partit Popular, amb els precedents i les circumstàncies i condicions que tot el poble coneix. La convocatòria de la protesta és popular, ciutadana i anònima, per a expressar un malestar i una indignació general i un clamor col·lectiu. És una convocatòria oberta, plural i de tots, sense sigles, logotips ni etiquetes. És una convocatòria que s'obri a les persones, entitats, associacions i partits polítics que hi vulguen donar suport i adherir-se. A partir d'este moment, els valladins i les valladines, individualment o com a entitats i organitzacions, poden donar el seu suport a la iniciativa i comunicar ací la seua assistència a la convocatòria, per tal d…

Paco "Cansalà" i Pilar "La Perrona" es casen... 50 anys!